Vyhlídka sv. Jana nad Skalou

Hola, hej!
Dlouho tu nebyl článek o cestování, nejprve nám bylo zakázáno a pak jsem byla uvržena do víru poznámek, odborných knih a latinských slov. Koncem května jsem ale jeden výlet ještě stihla a opět za něj může můj slovenský kamarád Miško, který mě vytáhl.



Malebná vesnička Svatý Jan pod Skalou, dříve poutní místo, dnes alespoň místo vyhlídkové. Vesnici dominuje klášter benediktinů, který je vidět právě i z vyhlídky a kostel se starobylým hřbitovem, který se nachází na začátku vesnice, pokud jedete z Prahy. Dojezd z hlavního města je něco přes hodinku.
My vyráželi opět odpoledne po práci ve všední den, proto jsme ani moc lidí nepotkali. Ve vesnici se dá parkovat přímo u kláštera, odkud vedou turistické trasy na vyhlídku, jednokolejovou trať a Solvaylovy lomy. My se samozřejmě nejdříve stavili v hospodě pro jedno s sebou, abychom náhodou po cestě nezemřeli žízní. Začíná se totiž relativně prudkým stoupáním několik kilometrů do kopce na skálu. Logicky, vyhlídka bývá nahoře (tady je to 150 výškových metrů nad vesničkou). Cesta je místy opravdu drsná, s kočárem se tam rozhodně nedostanete. Ovšem námaha se vyplácí, výhledy jsou moc krásné!



Od kříže je třeba vrátit se kus zpět po stejné cestě, pak lze pokračovat na vápencové lomy, kde je vytvořen skanzen pro těžbu a horniny s naučnou stezkou. Zajímavostí je úzká jednokolejka, která vozila vytěžený materiál. Koleje jsem od sebe vzdálené jen 600mm! O víkendech je prý v provozu a dá se v ní dokonce projet!



Dalším a posledním cílem byla jeskyně Arnika, ležící někde v lesích. Pochopitelně jsme si asi kilometr zašli, protože jsme někde špatně zatočili, ale co, místní lesy jsou klidné a na procházku úplně ideální. Když jsme jeskyni konečně našli, byli jsme malinko zklamaní. Rozhodně se nedá podívat dovnitř, což je škoda a vlastně to není ani jeskyně, nýbrž díra do země. Hm. Odtud se dá dojít úplně příjemnou cestou zase zpátky na parkoviště, takže značka ideál! Poslední úsek vede podél klášterní zdi, která je plná nápisů - ale ne sprosťáren, ale básniček.

Miluji šutry, rád po nich čmárám,
straním se kupy, už zase hárám,
mám rád i kachličky, dost po nich lezu,
když se to nedaří, padám do dřezu.



Jinak jsme si výlet moc užili, celý okruh měřil jen něco kolem 4-6 km, takže pohodová popracovní procházka. :) Jakou vyhlídku jste v poslední době navštívili vy?


Komentáře

  1. to zní hezky :) škoda, že ta jeskyně nebyla to, co jste si představovali :) ale i tak vypadá, že jste si to parádně užili :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky, vypadá to tam hrozně pěkně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. krásny výhľad z toho prvého tripu, wow

    OdpovědětVymazat
  4. To byl určitě skvělý výlet :) vypadá, že i počasí vyšlo, což je podstatné.
    Básničky na zdi se mi moc líbí. 100x lepší než sprosťárny

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska o Sv. Janu pod Skalou mluvili na Impulsu - tak nevím, jestli to není znamení a neměla bych se tam jen podívat :-) Ta první fotografie je hodně povedená a lákavá .-) Zní to jako supr výlet.

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá na hezký výlet! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jé, tam jsem zrovna nedávno byla a jak říkáš, s kočárkem určitě ne-e. Byla to pěkná štreka do kopce :-D. Každopádně výhled mě úplně neuchvátil, znám hezčí, ale ani ošklivé to nebylo. Spíš šlo o to dobrodrůžo, že člověk nesedí doma na zadnici. :-D

    OdpovědětVymazat
  8. To stoupání na vyhlídkách je vždycky nejhorší :D Pak stačí jediný pohled dolů a člověk ví, že to stálo za to ♥ My naposledy navštívili vyhlídku v Bečově nad Teplou :) Byla moc krásná, výhled včetně zámku a hradu. Akorát ta lavička mi tam chyběla :D

    OdpovědětVymazat
  9. Krásny článok a fotky. :) Milujem výhliadky a celkovo výlety do prírody. :)

    OdpovědětVymazat
  10. To vypadá na super výlet! :) Škoda, že je tak daleko ode mě...

    OdpovědětVymazat
  11. Škoda té jeskyně, jinak to musel být krásný výlet🌺

    OdpovědětVymazat
  12. Přírodu naprosto miluji a fotky vypadají nádherně! 😊😍

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kousky dní

Rudý ruský boršč