Tatér z Osvětimi

 Ahoj!

Nepřicházím často s recenzemi na knihy, mám za to, že spousta blogerů se tomuto věnuje a dělají to mnohem lépe než já. Přesto tu po delší době jeden zápis do Čtenářského deníku je. 

Na tuhle knihu jsem se moc těšila, často jsem ji vídávala všude možně po Praze a říkala si, kdy už se k ní dostanu. Poštěstilo se mi tento týden, kdy jsem lehla s koronou a přítel mi jel na tajňačku pro knížky do knihkupectví, abych se nenudila při pocení. Přivezl právě i Tatéra z Osvětimi, tak jsem se na něj hned vrhla! 


✔ Autor: Heather Morris
✔ Žánr: Román, dle skutečné události
✔ Vydáno: 2019

✔ Obsah: Román vypovídá příběh nacistické krutosti, hrůz druhé světové války, mezi které bezpochyby patří koncentrační tábory. Beztrestné, bezdůvodné vyhlazování celých ras tam probíhalo celé roky, aniž by svět věděl nebo cokoli udělal.
My sledujeme osud židovského mladíka Lala, který byl v dubnu 1942 transportován do polské Osvětimi, kde si musel najít svoji cestu k přežití. Snad dílem náhody byl objeven místním tatérem, který si ho vybral za pomocníka. Jeho úkolem bylo tetovat nově příchozí vězně evidenčními čísly a to mu zajistilo vyšší místo ve vězeňském žebříčku. Nakonec se stal až hlavním Tätowiererem, a tak se mu naskytly prostředky pro alespoň malou pomoc ostatním. 
I v tomto nelidském prostředí se člověk uchyluje k lásce a Lale tady poznal tu svou životní, která ho kolikrát držela při životě.

✔ Doporučení: Hmmm, jak tohle zhodnotit? Od začátku mě kniha lákala a moc jsem se na ni těšila. Možná až moc. Četla se sama, to nemůžu říct, ale jinak toto zpracování zapadne mezi laciné romány bez hlubšího obsahu, což mě osobně hrozně mrzí. Ale prostě postavy byly jakési ploché, neměly vůbec hloubku, čtenář to s nimi neprožíval. Kniha nevyvolala žádné emoce, bylo to jako číst o obyčejné cestě na nákup - věcné, chladné. Přitom příběh má ohromný potenciál, tohle téma by nemělo zůstat oproštěné od emocí! 
Pro mě hrozné zklamání. Nevím, možná je to špatným výběrem autora. Spisovatelka se osobně setkávala s Lalem, odněhož má jeho příběh, ale neprožila ho. Možná je to tím, že je Novozélanďanka, že nemá k událostem takový osobní vztah? Nebo se mi to jen zdá? Důvod může být na různých místech, ale faktem zůstává, že jsem z knihy osobně hodně zklamaná. Ani zdaleka nemá na Annu Frankovou, Zlodějku knih nebo podobné. Marketing bych ale hodnotila velmi kladně, ten zapůsobil víc než celé dílo.

Nechci končit takhle pesimisticky, ale bohužel, ne vše je růžové a ne vždy je vše dle našich představ. :)

Zůstaňte zdrávi!
Lu Wild

Komentáře

  1. Jééje, teď mi ta recenze zkazila všechny ideály o té knížce, nevadí tak místo tatéra zkusím lousknout prví tu Porodní sestru z Osvětimi :).

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
  2. Já o této knížce také četla, ale vidím, že tebe nezaujala, tak teď nevím :O Uvažovala jsem totiž, že bych si ji také někdy přečetla :).

    OdpovědětVymazat
  3. To jsem moc ráda, že jsem narazila na tvou recenzi, alespoň nebudu mít o knize příliš veliká očekávání. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Škoda, že byly postavy ploché, to mi u čtení vždycky hrozně vadí. Kdysi jsem hodně četla knížky z druhé světové války, poslední dobou toto téma už ale moc nevyhledávám. Doufám, že už je ti lépe, přeji hodně zdraví :)

    OdpovědětVymazat
  5. Čtu hodně o 2. světové válce. Také jsem ji četla. Před týdnem jsem dočetla novou knihu Černá a purpurová. Do 135. stránky to bylo hodně zdlouhavé (o životě hl. postav před transportem), ale potom to mělo spád a četlo se to samo. Také jsem asi před měsícem přečetla Porodní sestru z Osvětimi, bohužel trošku chaotické členění.
    Mrzí mě, že jsi onemocněla :( přeji Ti brzké uzdravení <3!
    Leník

    OdpovědětVymazat
  6. to vypadá moc zajímavě a líbí se mi příběhy z této doby! super tip na knihu pod stromeček :)

    www.melissahartford.blogspot.com
    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  7. Tuto knihu neznám, ale vypadá moc dobře. Ráda po ní mrknu!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Tatéra jsem zatím nečetla, a díky této recenzi po něm asi ani letos nesáhnu. Byl kolem ní docela hype, ale nějak mě to vlastně nepřesvědčilo. Také jsem si říkala, že knížek s tématikou 2. SV jsem za poslední roky nepřečetla málo, a nebyla jsem si jistá, jestli by mi tahle dala ještě něco navíc, co ty ostatní ne, takže dám nejspíš přednost jiným :).

    OdpovědětVymazat
  9. Čekala jsem od toho víc. Zvlášť jak to všichni vychvalovali. Jako je to dobré, ale znám tolik mohem lepších knih např: chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi.
    Mě v částech přišlo až přehnaně optimistická ta romance atd.

    OdpovědětVymazat
  10. Z Osvienčimu sa stalo miesto plné príbehov o sile a snahe prežiť. Túto knihu nepoznám, za to som sa na prehliadke na tomto mieste dozvedela príbeh o žene, ktorú v Osvienčime doslova zachránila Snehulienka. Napísala som o tom aj článok na blog: https://vynimocna.blogspot.com/2020/09/akej-osobnosti-v-historii-zachranila.html

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kousky dní

Rudý ruský boršč